Sustainable Interaction lanserar Restart – ett program för spelare som kommer tillbaka från en spelpaus

Omsorgsplikten består i praktiken av många delar. Vi vet att kunder som stänger av sig från spel i större utsträckning har problem med sitt spelande – och de tenderar att fortsätta spela på samma sätt när de kommer tillbaka igen. Ofta leder det till att de stänger av sig igen samtidigt som deras spelande kan komma att påverka dem allt mer negativt.

– En viktig del i omsorgsplikten är så klart att man erbjuder spelare att stänga av sig. Men andra sidan av myntet är att det också behöver finnas bra processer för att kunna välkomna spelare tillbaka på ett strukturerat sätt. I det ingår att utbilda spelarna om riskerna som finns med att börja spela igen, säger Jakob Jonsson, klinisk psykolog på Sustainable Interaction.

Ett sätt att arbeta med detta är att erbjuda återvändande spelare en kort onboarding, där spelaren får reflektera över sitt spelande, information om vilka spelansvarsverktyg som finns tillgängliga hos spelbolaget och hjälp att använda dem aktivt. 

Sustainable Interaction har tagit fram Restart, ett program för spelare som kommer tillbaka från en spelpaus. Restart innehåller korta informationsfilmer, frågor, reflektionsövningar och ger tips och anpassad feedback beroende på spelarens svar. 

Så vilka spelare ska erbjudas programmet? Christofer Hagstedt, CBDO på Sustainable Interaction, menar att man i första hand ska rikta in sig på spelare som valt att stänga av sig i tre månader eller längre och frivilligt kommer tillbaka till spelbolaget.

- Ett riktmärke kan vara att man låter spelare som stängt av sig i tre månader eller längre ta del av programmet. Den kan vara bra även för spelare som stängt av sig under kortare perioder men då behöver man väga in andra faktorer, till exempel att man har stängt av sig många gånger eller haft riskabla spelmönster innan man tog en paus.

En viktig del i programmet är att det inte är självklart att det enda valet är att man ska komma tillbaka till spel igen. 

- I programmet får spelaren reflektera över hur spelandet såg ut innan spelpausen och fundera över utmaningarna som kan finnas med att komma tillbaka igen. Sedan får spelaren göra ett aktivt val: Vill jag börja spela igen, kanske med sänkta gränser eller är en fortsatt spelpaus det bästa valet för mig? Att informera och utbilda kunden är en del av omsorgsplikten, viktigast är att få kunderna att sätta hållbara gränser, avslutar Christofer Hagstedt. 

Restart finns i nuläget tillgängligt på svenska, engelska och franska och fler språk tas fram vid behov. Kontakta oss för mer information eller för att få en demo.

Linnea Cederlund